Historie Vaardal blikk & ventilasjon
Elias Vaardal (1891-1958) fra Holmedal startet med å gå i lære hos blikkenslager O. Apneseth i Florø. Dette håndverkerfaget stod høgt i kurs, og var et viktig fundament i bysamfunnet. I 1915 etablerte Elias Vaardal seg med eget blikkenslagerverksted i Bataldenhuset i Strandgata 22 i Florø. Fra 1938 dreiv han firmaet fra kjelleren i bustadhuset i Hesteneset.
Fra starten av leverte verkstedet oljetanker, trantønner, beslag og lanterner til fiskeflåten, i tillegg til bygningsarbeid og takrenner. Fra midten av 1920-talet produserte Vaardal varmtvannstanker og badekjeler. Mye har endret seg i blikkenslagerfaget med åra, og rundt 2. verdenskrig ble det laget mye melkeholker, melkespann og spesialspann for geitemelking. Gårdsutstyret ble produsert om vinteren og solgt om våren.
Etter krigen ble blikkenslagerverkstedet stadig utvidet med nye tilbygg. Fra 1958 var det sønnen Svein (1923-1990) og kona Edith som tok over virksomheten. Firmanavnet skiftet fra «Blikkmaker E. Vaardal» til «Svein Vaardal – blikkenslagermester». Etter hvert spilte aluminium en større rolle og på 1950-tallet bygde Vaardal et helt lasteplan til en lastebil i blank aluminium, noe som var et uvanlig syn på veiene.
Svein Vaardal har hatt med seg sønnene Eilif, Svend og Bengt i familiebedriften i ulike perioder. I 1988 ble firmaet omgjort til aksjeselskap, og skiftet navn til «Vaardal AS Blikk og Ventilasjon».
Barnebarnet til grunnleggeren Elias Vaardal – Svend – driver i dag det tradisjonsrike firmaet videre, med Eilif Vaardal og Åge Kalland som aksjeeiere. Mye av det som tidligere ble laget av håndverkere, er i dag fabrikk- og masseprodusert. Dagens blikkenslagere er derfor like mye montører som håndverkere. I 2010 har Vaardal Blikk og Ventilasjon 10 ansatte, og mye av arbeidet er flyttet ut fra verkstedet og rundt om til ulike byggeplasser.